Project Zero biedt een
oplossing tegen namaakgoederen
voor de vele markten van Arduino

“Project Zero biedt snel resultaten. Het is een direct hulpmiddel.”

Sara Therner
Handelsmerk- en licentiebeheerder, Arduino

Een wereldwijde beweging

Arduino staat over de hele wereld bekend om zijn open source elektronische platform, gebouwd voor makers om gebruiksvriendelijke hardware en software te combineren. Arduino maakt het mogelijk om van alles te creëren, van huishoudelijke apparaten tot gespecialiseerde wetenschappelijke apparatuur. Arduino heeft een trouwe aanhang gegenereerd die bestaat uit onder andere studenten, hobbyisten, kunstenaars, programmeurs en professionals.

Sinds 2003 helpt Arduino innovatieve denkers om hun creaties tot leven te brengen. Een reeks singleboardcomputers en microcontrollersets stelt iedereen in staat op een eenvoudige, betaalbare manier digitale projecten te realiseren. Arduino was zo succesvol dat er een wereldwijde beweging van makers ontstond. In hun dynamische community’s worden de opensourcehardware en -software van Arduino ijverig ontwikkeld en gedeeld.

“Oorspronkelijk richtten we ons op producten voor design-studenten en educatieve doeleinden, maar we zijn ontzettend gegroeid. Inmiddels worden onze producten ook veel gebruikt in professionele omgevingen.”

Het feit dat Arduino wereldwijd actief is, maakte het echter lastig om effectief te controleren op namaakgoederen.

"Namaakgoederen zijn een groot probleem voor ons. We zijn bekend en onze producten, en de namaakversies daarvan, zijn in bijna alle landen te vinden."

Ook aan open source zitten grenzen

Arduino werkt met een opensourcemodel, wat betekent dat de broncode voor de software en de designs voor de hardware gratis beschikbaar zijn en naar believen kunnen worden aangepast en verspreid. Dankzij deze filosofie werd het bedrijf een grote speler in de wereld van de interactieve elektronica. Arduino maakt de ontwikkeling van bijna alles mogelijk: van ledcontrollers en controlesystemen voor waterkwaliteit tot muziekinstrumenten en digitale schaakborden.

De software en hardware van Arduino zijn intellectueel eigendom dat voorkomt uit een eindeloos proces van prototyping, onderzoek en ontwikkeling. De winst die Arduino maakt met de verkoop van de boards gaat rechtstreeks naar dit kostbare werk. Met de opensourcelicentie mogen gebruikers software- en hardwareontwerpen aanpassen om te maken wat ze willen, maar de naam Arduino mag niet worden gebruikt om zulke afgeleide of gekopieerde producten te verkopen alsof ze origineel zijn.

“Als je een legitiem product van Arduino koopt, betaal je niet alleen voor het board. U betaalt ook voor alles achter de schermen. Als je namaakgoederen koopt, betaal je niet voor deze eerdere of toekomstige werkzaamheden.”

De verkoop van namaakgoederen is niet alleen een bedreiging voor deze investering, maar beschadigt ook Arduino‘s betrouwbaarheid en merkreputatie, die het bedrijf over de jaren heen heeft opgebouwd door zijn opensourcecommunity te ondersteunen.

“Onze technische ondersteuning ontvangt vaak e-mails van mensen met defecte of slecht functionerende producten. We moeten ze dan helaas vertellen dat ze namaakgoederen hebben gekocht en dat we ze niet kunnen helpen met hun probleem. Zo’n situatie is verwarrend voor hen en een uitdaging voor ons.”

De omloop van namaakboards heeft Arduino ertoe aangezet om testaankopen te doen. Er werden items van verschillende websites en winkels gekocht om problemen met namaakgoederen op te sporen. Dit proces bleek tijdrovend, duur en was voornamelijk reactief.

Directe merkbescherming

Aanvankelijk maakte Arduino gebruik van het Amazon Brand Registry en de tool ‘Een schending melden’ om inbreuken op geregistreerde handelsmerken op te sporen en te melden, die vervolgens na onderzoek door Amazon konden worden verwijderd. Maar toen Arduino hoorde over Project Zero en de directe selfservice voor het verwijderen van namaakgoederen, werd al gauw besloten tot aanmelding en werd het team opgeleid over het programmabeleid en het juiste gebruik van de tool.

"Elke minuut dat een productvermelding voor namaakgoederen live is, raakt ons, zowel wat inkomsten als merkreputatie betreft. Snel kunnen reageren is dus ontzettend belangrijk. Met Project Zero kiezen we het handelsmerk en sluiten we de productvermelding met één klik."

Met de snelheid van Project Zero kon Arduino namaakgoederen sneller dan ooit identificeren en verwijderen.

Voor Arduino en zijn klanten waren de voordelen duidelijk: minder namaakgoederen en meer legitieme verkopen.
LOCATIE
Italië
INDUSTRIE
Computers en accessoires
OP AMAZON SINDS
2017
TOOLS VOOR MERKBESCHERMING
Amazon Brand Registry

Amazon Project Zero
Project Zero bleek geweldig te werken en werd een essentieel onderdeel van de strategie voor handelsmerkbescherming van Arduino. De tool heeft meerdere positieve uitwerkingen gehad onze wereldwijde community en op ons bedrijf.
Sara ThernerHandelsmerk- en licentiebeheerder, Arduino

Meer groei en vertrouwen met Project Zero

Project Zero hielp Arduino onmiddellijk om aanbieders van namaakgoederen aan te pakken in alle markten waar Arduino actief is, en om klanten beter te beschermen. Het gaf Arduino het vertrouwen om zich in verschillende grote markten te begeven die eerder lastig te betreden waren, zoals India, Mexico en Turkije.

"Dankzij Project Zero konden we niet alleen namaakgoederen verwijderen, maar nam ook het vertrouwen toe. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een omzetgroei op Amazon."

Vaak boden verkopers namaakgoederen aan zonder dat ze het wisten. Arduino kon verkopers hiervan bewustmaken en hen beter informeren over hoe ze legitieme producten van Arduino konden inkopen en verkopen.

“Het hele ecosysteem van Arduino is gebaseerd op de waarden van open source, en de zorg voor en de groei van onze wereldwijde community is alleen mogelijk als er vertrouwen is. Project Zero bleek geweldig te werken en werd een essentieel onderdeel van de strategie voor handelsmerkbescherming van Arduino. De tool heeft meerdere positieve uitwerkingen gehad op onze wereldwijde community en op ons bedrijf.”

Ga vandaag aan de slag met Project Zero

Meer casestudy's bekijken

CASESTUDY

Popfunk

Project Zero helpt dit printmerk voor popcultuur direct problemen met namaakgoederen op te lossen.
CASESTUDY

Windhorse

Transparency zorgt dat ethische keramiekbedrijven authenticiteit op de eerste plaats kunnen zetten.
CASESTUDY

Koala Babycare

Transparency helpt de reputatie van dit merk en zijn kleinste klanten te beschermen.
© 2024, Amazon Services LLC.